Nu grönskar det

Nässlor

Äntligen börjar träden knoppas och grönskan att spira. Efter den långa vintern känns varje grön nyans som en gåva. Själv tycker jag särskilt mycket om när kirskålen och nässlorna skjuter små skott ur jorden. Då kan äntligen ogräspaj och nässelpesto komma tillbaks på menyn! 

En ogräspaj gör man enkelt av ett grövre pajskal som fylls med kirskål, nässlor, ruccola eller andra ätbara gröna grödor. Stek dem gärna lite hastigt i stekpanna för att minska volymen och göra dem mjuka. Släng i valnötter och getost tillsammans med mjölk, ägg och ost och grädda i ugnen. Servera kall eller varm med lite ringlad honung över. 

Mitt favoritrecept på nässelpesto är inspirerat av Pickipicki och är busenkelt att svänga ihop:

  • 5 dl nässlor
  • 3/4 dl olja
  • 1 dl sötmandel
  • Ett par vitlöksklyftor
  • en större bit Västerbottenost

Förväll nässlorna snabbt och mixa sedan samtliga ingredienser. Servera peston till pasta, som tillbehör till grillat, till osten på ostbrickan eller njut av den helt enkelt som den är. Extra gott smakar hemlagad mat som delvis är hämtad ur trädgården! 

Vinterpicknick

P3130021.JPG

Vårvintern börjar gå mot sitt slut och dagarna som kommer kan mycket väl vara de sista (åtminstone i södra Sverige) för längdskidåkning, pulka, skridskor och isfiske. Perfekt läge att göra en sista vinterpicknick, helt enkelt!

Vi på PepUp älskar ju utomhusmatlagning över öppen eld, men det är minst lika härligt att ta med sig picknicken färdig hemifrån och kliva utanför dörren utan mer än en ryggsäck på ryggen. Fyll termosen med något av tipsen här och släng ner ett par wraps och lite frukt i väskan så kan turen starta. Kom ihåg skräppåse, hushållspapper och vattenflaska också. 

En riktig picknickfavorit är att gröpa ur inkråmet i ett halverat ciabattabröd och fylla på med gott om brieost, salami, pesto och grillade kronärtskockor. En annan goding är att göra en wrap med linsröra på färskost, soltorkad tomat, avjar relish, rivet apelsinskal, rosmarin och såklart röda linser. Röran går alldeles utmärkt att kombinera med fetaost eller grillad kyckling. Ett par salladsblad närmast wrapen gör att den håller sig pigg längre.

Kom ihåg att de bästa turerna är de som blir av! Tryter orken så kommer man minst lika långt på Mariekex och kranvatten. 

  

I termosen

20150301_072336.jpg

Varm dryck från termosen smakar lika bra oavsett om man ligger yrvaken i ett vindskydd med gosedjuret tätt intill kroppen eller är på utflykt utanför knuten. Lika mysigt som det kan vara att göra upp eld eller plocka fram stormköket så är det ibland skönt att ha drycken färdig med sig hemifrån. 

Förutom klassikerna blåbärssoppa, nyponsoppa, varm choklad och kaffe så finns det massor av smaker att variera med. Rena rama lördagsgodiset blir det med varm mjölk som man häller glassås från flaska i (testa gärna polkagris, nougat eller varje inte lakrits?). Såsen löser sig lätt i den varma mjölken och det behövs inte mycket sås för att ge mjölken en ljuvlig smak. För lite vuxnare smak är chailatte en höjdare. Brygg starkt chaite, blanda med varm mjölk och eventuellt lite socker av valfri sort. Givetvis går det lika bra att helt lämna de mjölkbaserade dryckerna (din termos luktar definitivt bättre efteråt som bonus). En härlig variant på ingefärsdryck är kombinationen ingefära, mynta och citron. Koka upp ett par deciliter vatten som sedan får dra minst 15 minuter med en rejäl mängd riven, färsk ingefära och ett par kvistar färsk mynta. Sila av och häll sedan i citronsaft, en liten nypa salt och eventuellt lite socker om så önskas. Vill du ha drycken varmare är det bara att värma den varsamt igen. 

För att hålla termosen fräsch till nästa användning är det bra att diska ur den så fort man kommer hem från utflykten. Korkar helt utan snäpp- och vridfunktioner, som är helt solida, är att föredra för termosar som ska innehålla annat än vatten. Då slipper man svårdiskade smådelar och kan enklare få hela termosen riktigt ren. 

Mer än bara korv

20170519_185659.jpg

Att samlas runt en öppen eld och njuta av lagad mat tillsammans blir så mycket gemytligare om man kommer bortom korv med bröd, senap och ketchup. Korven är en klassiker, men står ofta i vägen för minst lika enkla och mer kulinariska upplevelser för stora som små. Med enkla medel går det också att anpassa utemåltiderna till allergiker, sparsmakade och specialdieter. Utemat ska helst vara enkel, mättande och smakrik. 

Med en stekhäll går det såklart att tillaga allt mellan himmel och jord. Vill man inte släpa med sig något så tungt på utflykten finns det mindre och smidigare alternativ. Att laga våfflor brukar uppskattas mycket och dessa kan såklart göras i klassisk tappning eller i matigare varianter. En annan hit är laga varma mackor i smörgåsjärnet. Bygg ihop dubbelmackor med mycket fyllning hemma och tillaga dem i järnet över elden. Både våffeljärn och smörgåsjärn finns i välsorterade friluftsbutiker. Falafel går att trä på pinnar och grilla om man inte har tillgång till ett galler. Stoppa falafeln i pitabröd eller små mjuka tacobåtar och servera grönsaker och vitlökssås till. 

Med en stor termos kokande vatten i ryggsäcken går det också utmärkt att göra sin egen glasnudelsoppa vid brasan. Det bästa med soppan är var och en kan hälla i sina egna ingredienser.

20171005_125436.jpg

Fördela glasnudlar i skålar och slå på det heta vattnet. Medan nudlarna drar kan var och en fylla på sina egna tillbehör. Granatäpple, tärnad avokado, jordnötter, kokos, majs, mango och bönor är exempel på goda ingredienser. Smaksätt med sambal oelek, sesamolja eller buljong.