Så skapas ett uteintresse

Bouldering Växjö

Jag får ofta höra att "jag skulle gärna vilja vara mer ute, men jag vet inte hur" eller "jag gillar ju att vara ute, men min partner är inte lika intresserad". Tro tusan att det är svårt att känna sig outdoorsy och friluftsig om man känner att tröskeln till utelivet är hög, eller att naturen känns skrämmande, obekväm eller ointressant. Givetvis måste inte alla vara naturälskande friluftsmänniskor, men OM man vill närma sig naturen ett steg eller två eller gärna vill få med sig en innemänniska, så kommer här mina bästa tips. 

Fuska, ta genvägar och muta Gör inte första turen till en överlevnadsövernattning! Det räcker med en kopp termoskaffe vid en vacker sjö med köpefika till. Ta bilen ända till parkeringen och hem igen. Precis som med barn kan man inte förvänta sig ett maraton första gången de springer, likaså behöver vi vänja oss vid det positiva i naturen så att axlarna får sjunka ner från öronen och vi börjar slappna av. Nästa utflykt kan bli en korvgrillning eller cykelpicknick, sedan en skogspromenad när det regnar och så vidare. Flytta långsamt gränsen för vad som är "acceptabelt uteliv" för en person som inte känner sig så bekväm utomhus. På vägen dit gäller det att ta alla till buds stående medel till sin hjälp. Ta med den egna kudden på tältövernattningen, käka på restaurang innan utflykten, bestäm er för hotellfrukost morgonen efter tältnatten, välj näräventyr framför långa strapatser. Kalla det glamping, friluftsfusk eller vad tusan du vill. Bara gört, kom ut och njut. 

Gör inneaktiviteter ute Netflix funkar lika bra på verandan efter att solen gått ner, en bra bok läser man lika väl på strandfilten som i soffan och fikat eller middagen smakar som godast under bar himmel. Alla uteaktiviteter måste inte innebära hög puls, långa sträckor eller komplicerad utrustning. Chilla, helt enkelt. 

Gå in Något av det bästa med att vara ute är att komma in! Planera redan innan ni ger er iväg något härligt ni ska göra efter det att ni kommit hem igen. Kanske en kopp varm choklad efter en kylslagen promenad, ett parti kortspel vid köksbordet efter ett dopp i sjön eller plockmat i soffan efter svampturen i skogen. Det bästa av båda världar, helt enkelt. Snart är till och med den största uteskeptikern en inbiten utflyktsmänniska!