Det här med väder

Kajak kvällssol

De senaste dagarna har det varit typiskt vårväder med allt från blåst, regn, kyla och åska till milda temperaturer och dimma. För den som gillar att vara utomhus blir väderleken såklart av största vikt. Inte för att alla äventyr måste ske i strålande solsken utan för att det blir så mycket bättre om man är rätt förberedd. Idag delar jag med mig av mina bästa förberedelsetips på väderfronten.

Självklart är de nationella vädersajterna som SMHI, YR, DMI och FMI värdefulla informationskanaler. Särskilt för utflykter i kustbandet eller längs gränserna är våra grannländers väderprognoser såklart extra bra att kika på. Förutom vädret de närmaste dagarna brukar jag slänga ett öga på SMHI:s Varningar där det finns matnyttig information om brandrisk, vattenflöden, vindar och åska.  

Koll på solens upp- och nedgång där du befinner är också bra för att maximalt utnyttja dagsljuset (eller mörkret!). Det är särskilt bra när man planerar långt fram i tiden, då det är svårt att hålla i minnet under året. 

Många utomhusaktiviteter är faktiskt inte särskilt väderberoende, men just åska är något att vara försiktig med. På LightningMaps finns åskinformation i realtid. Väldigt praktiskt att ha koll på och spännande att följa ovädrets framfart dessutom. 

Varmt och blåsigt väder ger en större brandrisk i skog och mark. Detta är otroligt viktigt att ha koll på innan man gör upp eld. Det finns inget som heter "godkända eldstäder" eller tillåten eldning under ett eldningsförbud, det gäller alltid att elda med förstånd och försiktighet. Länsstyrelsen i ditt län har bra information om det aktuella läget, så här ser det ut i Kronoberg. Andra aktuella varningar som kan gälla för ditt område, väderrelaterade eller ej, följer du lätt via Krisinformation.se.

Väl förberedd kommer man långt!