Den viktiga sprutan

Neuroborrelios barn

I juli 2014 var högsommaren i full blom. En liten pojke, då knappa fyra år, ville helt plötsligt inte längre sitta med vid matbordet utan hellre ligga i soffan. Han var trött, sa han. Den vanliga energin var som bortblåst. Ett par dagar senare ville han inte heller äta glass eller dricka läsk, de sista alternativen längst ner på listan när oroliga föräldrar ville få i barnet mat och dryck. För att se sig om vred han hela kroppen istället för bara huvudet, som om nacken stelnat. Kanske berodde det bara på värmen tänkte vi föräldrar, som inte vill vara sjåpiga. Men när vi lade ihop symptomen och inte visste vad vi hade med att göra blev det ändå ett samtal till 1177.

Neuroborrelios

Ett par timmar senare fick vi komma till barnakuten i Växjö och dagen efter gjordes ett ryggmärgsvätskeprov som konstaterade neuroborrelios, borrelia i nervsystemet. Tio dagar på sjukhuset med intravenös antibiotika gjorde susen. Tack och lov fick sonen inga bestående men efter sjukdomen, men för oss blev det ett rejält uppvaknande. Det är ju så hälsosamt att vara ute i naturen, inte ska man väl bli sjuk på kuppen?

Borrelia kan man tyvärr inte vaccinera sig mot, men TBE (fästingburen hjärninflammation), med emellanåt långt värre konsekvenser, går det i alla fall att göra något åt. En spruta dag 0, en efter tre månader, sedan efter två år och därefter vart femte år - visst kan det kännas mycket och krångligt och mer att komma ihåg i en redan full vardag. Dessutom kostar det pengar! Men gillar du som vi att vara ute i skog och mark, ta familjen under armen och se till att vaccinera er hela bunten redan idag. Som en bonus kan man få såhär flashiga gnuggisar, om man har riktig tur. 

TBE vaccination