Nu grönskar det

Nässlor

Äntligen börjar träden knoppas och grönskan att spira. Efter den långa vintern känns varje grön nyans som en gåva. Själv tycker jag särskilt mycket om när kirskålen och nässlorna skjuter små skott ur jorden. Då kan äntligen ogräspaj och nässelpesto komma tillbaks på menyn! 

En ogräspaj gör man enkelt av ett grövre pajskal som fylls med kirskål, nässlor, ruccola eller andra ätbara gröna grödor. Stek dem gärna lite hastigt i stekpanna för att minska volymen och göra dem mjuka. Släng i valnötter och getost tillsammans med mjölk, ägg och ost och grädda i ugnen. Servera kall eller varm med lite ringlad honung över. 

Mitt favoritrecept på nässelpesto är inspirerat av Pickipicki och är busenkelt att svänga ihop:

  • 5 dl nässlor
  • 3/4 dl olja
  • 1 dl sötmandel
  • Ett par vitlöksklyftor
  • en större bit Västerbottenost

Förväll nässlorna snabbt och mixa sedan samtliga ingredienser. Servera peston till pasta, som tillbehör till grillat, till osten på ostbrickan eller njut av den helt enkelt som den är. Extra gott smakar hemlagad mat som delvis är hämtad ur trädgården!