Uppdatera äggjakten

Påskägg.jpg

"Fågel, fisk eller mittemellan?" var den vanliga frågan när man letat ihjäl sig efter påskägget i trädgården och fortfarande inte kunde hitta det. Visst är det nästan lika spännande för vuxna som för barn med den årliga påskäggsjakten. Äldre och yngre har mycket att lära av varandra och kanske inte minst i fråga om digitalt och analogt. Uppgradera påskäggsjakten en smula och få med hela släkten på tåget.

En skattkarta är rolig att följa och det är spännande att kunna läsa en karta. Använd gärna ett riktigt kartunderlag (istället för en hemritad karta) och göm skatten lite längre bort. Det blir en fin utflykt för alla som går med. Ett tips är att använda kartlagret Friluft på hitta.se eller Lantmäteriets Terrängkartan som kartunderlag. Kartritaren får givetvis gå med och guida längs vägen. 

Att hitta en GPS-punkt är den digitala versionen av skattkartan ovan. Göm skatten ute i naturen. Innehåller ägget något ätbart är det bra att göra det inbrottssäkert för smådjur genom att lägga det i en plastpåse eller liknande. Ta sedan en GPS-punkt när du står vid skatten, använd en gps-app och skicka koordinaten till skattletarens mobiltelefon via mail eller sms. Du kan såklart gömma flera ägg och skicka flera koordinater till olika skattletare. Med hjälp av gps-punkten och mobilens kartfunktion hittar skattletarna sedan fram till ägget. Göm gärna äggen lite svårare med den digitala metoden, kanske uppe i ett träd, i en tunnel eller mellan större stenar.

Låt släkten samarbeta och göra skattjakter åt varandra - de äldre får skapa kartor men leta digitalt och de yngre får skapa digitala jakter men leta med skattkarta. Ett par nya erfarenheter gör säkert att påskägget smakar extra gott efteråt!