Tid över

Mountainbike Notteryd.jpg

Så sitter du där igen och ser alla andras äventyr på sociala medier. Träningsbilder, utflyktsbilder och stora som små upplevelser. Hur hinner de egentligen? Har inte alla andra också jobb och mängder med åtaganden? Troligen! I vår familj är vi två vuxna med intresse för uthållighetsidrottande, tidskrävande intressen som inte kan sno all tid från arbete och familjeliv. Men med några enkla knep har vi lyckats frigöra mer tid till det vi tycker är roligt, både på egen hand och tillsammans som familj.

Organisera dig. Ibland känns det som att tiden man ägnar åt att plocka ihop matsäck, leta fram cykelprylar eller hitta skalplagg är oändligt mycket längre än den faktiska tiden för träning och upptäcktsfärder. Håll därför bättre koll på det du behöver oftast, för att minimera ställtiden. Ordna en låda för träningsgrejer eller utflyktssaker och stoppa tillbaks dem där igen när du kommer hem. Det kan vara pannlampan, pulsklockan, reflexvästen, vätskebältet eller buffen. Allt på ett ställe så kommer du fortare iväg och får mer tid ute. 

Vänd på dygnet. Vanemänniskor är vi allihopa och det känns oftast helt naturligt att göra saker i samma ordning som vi alltid gjort det. Men att vara iväg tre kvällar i veckan eller båda dagarna på helgen kanske inte är så uppskattat hos övriga familjen. Ett bra sätt att få till fyra tillfällen för äventyr eller träning är se till så att olika delar av ditt liv drabbas: Testa med en morgon, en lunch, en kväll och en gång på helgen varje vecka. Helt plötsligt är du fyra tillfällen rikare utan att egentligen ha ruckat på så många scheman. 

Välj noga. Många gånger går det utmärkt att kombinera flera familjemedlemmars intressen på en och samma plats. Vill barnen till simhallen passar det utmärkt att ta en sväng i motionsbassängen när ni ändå är där. Vill någon ta en shoppingtur kanske det finns en mountainbikeslinga alldeles i närheten. Efter släktkalaset när kroppen har gott om energi passar det finfint att springa hem medan övriga åker bil. Utanför innebandyhallen kanske det finns en kanonfin skogsdunge och grillplats. Det finns alltid tid och möjlighet för träning eller äventyr om man vänder och vrider på tankarna. 

Tacka ja. Det viktigaste av allt när det gäller att förgylla livet är att tacka ja lite oftare. Helst innan du kommer på att du har tvättid, egentligen borde köpa mjölk eller att det kommit en ny serie på Netflix. Säg ja när barnen frågar om ni kan tälta i trädgården (le och gör det fast du inte vill, du kommer att tacka dig själv efteråt), säg ja när kompisen frågar om du ska med och åka skidor (det gör inget att du inte åkt sedan friluftsdagen i skolan), säg ja till korvgrillning, pulkaåkning, hundpromenader och stjärnskådning. Stort som smått, de blir alla små upplevelsepusselbitar i ett rikt liv. Och skiten i hörnen väntar på dig när du kommer hem igen, det finns tid för den senare.  

Barn i naturen