Det luktar rök

Jägaregap.jpg

Under februari månad har PepUp haft eldskola som Månadens Äventyr. Något vi ofta får höra när eld kommer på tal är att kläderna luktar så mycket rök efter att man njutit vid en brasa. Röken sätter sig lätt i kläderna och ytterplagg som man helst inte vill kasta i tvättmaskinen kan lukta ett bra tag efteråt. Oftast räcker det dock gott att hänga ut plaggen på vädring en dag eller två. Skaljackor kan man spola av med ljummet vatten i duschen, på både in- och utsidan, så är röklukten borta när jackan torkat. Detta funkar också bra för att få bort svett eller lera är man tränat i en skaljacka.

Plagg i dun, syntetdun, polyester eller nylon är lättantändliga och kan ibland få mindre hål om en eldloppa satt sig i plagget. På fleece och softshell brukar de små hålen smälta i kanterna och knappt behöva lagas, men i dun och syntetdun är det viktigt att sätta en lagningslapp för att stoppningen inte ska smita. Det finns praktiska, genomskinliga klisterlappar att köpa i friluftsbutiker som man enkelt lagar ytterplagg och sovsäckar med. Även skaljackor och regnbyxor som helst ska hålla helt tätt kan vara bra att laga med lagningslappar, även om de bara fått små hål.

För att undvika brännhål på kläderna är det bra att tänka på vilket plagg man använder ytterst när man står vid en eld. Plagg av ull är generellt sett ett bra val. Särskilt ska man tänka på vilka plagg barnen som är vid elden har på sig, då de gärna kommer extra nära den varma brasan. Fleece och dun kan med fördel skyddas av en rejälare vinterjacka eller ett ylleplagg.

Under mars månad fokuserar vi på utematlagning med smaskig picknickmat som alla gillar. Inte en korv med bröd i sikte på Månadens Äventyr den här gången!