På tunn is

20170204_093257.jpg

Att susa fram över isen på ett par långfärdsskridskor är ren och skär njutning. De senaste vintrarna har temperaturerna inte varit så låga under längre perioder att säsongen blivit så lång, men med rätt sällskap och utrustning går det oftast att få till ett par åk per vinter. 

I dagarna varnar räddningstjänsten för svaga isar i södra Sverige. Alla aktiviteter på eller i vatten ska man ha respekt för. Väl förberedd så går det att undvika missöden. Att ta sällskap av en eller flera skridskoåkare är viktigt, åk inte ut på isen ensam. I södra Sverige finns sällskapet Långfärdsskrinnarna i Sydöst som erbjuder såväl israpporter som åksällskap på de flesta vatten i söder. Även många av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar erbjuder prova på-turer och åksällskap. Kanske har du också någon kunnig skridskoåkare i din bekantskapskrets du kan slå följe med.

Antagligen finns det även de i kompisgänget som har en hel del utrustning i gömmorna. För att ge sig ut på isen krävs skridskor, kängor, rejäla kläder, isdubbar, ispik, visselpipa och ryggsäck med extrakläder. Extra energi, vätska samt mobiltelefon är såklart också bra att ha. Spring inte och köp allt du inte behöver utan hör dig istället för om du kan låna. Det ska helst inte behöva kosta en förmögenhet att komma ut i naturen. Nästa gång kanske det är du som sitter på grejer som kompisen behöver! En komplett lista och hjälp på vägen utrustningsmässigt bjuder Svenska Skridskoförbundet på. Mer fakta om is och issäkerhet hittar du hos Svenska Livräddningssällskapet. God tur!

DSC01751.JPG