Barn och brasor

20.jpg

Bland det tråkigaste som finns när man är ute i naturen med barn är att behöva förmana dem. Elden är varm! Kniven är vass! Gå inte för nära vattnet! Det kan nästan kännas som att barnen är mer begränsade utomhus än inomhus när vi vuxna ständigt ser faror framför oss. Ett mycket bra sätt att komma runt tillsägelser och oro är att istället lära barnen mer om till exempel knivar, eld och vatten. I vår familj har vi som regel att man måste sitta ner på säkert avstånd från andra för att få använda kniv. Det krävs också att barnet på förhand har dubbelkollat så att första hjälpen-utrustningen är med. Sedan är det fritt fram att hjälpa till att spänta ved till brasan. 

Just att göra upp eld är något som barn ofta tycker är roligt att få hjälpa till med och de flesta momenten sköter de alldeles ypperligt på egen hand. I själva tändögonblicket är det såklart viktigt att en vuxen är med och har ett öga på vad som händer.

Istället för att släpa med sig en stor fogsvans ut i naturen, som dessutom är svår för barnen att hantera, är en mindre japansåg ett utmärkt redskap. Dess tunna blad gör risken mindre för att den fastnar i vedträet och det behövs heller inte så mycket kraft från barnet för att skjuta den mindre sågen fram och tillbaks.

Skippa gärna tändvätskan och ge er istället ut på en extra utflykt i närområdet tillsammans för att samla in torrt knaster från granar eller torr näver från björk. Ett riktigt partytrick är att smyga med några nachos från fredagsmyset i ryggsäcken och använda dem som tändhjälp. De brinner till barnens stora glädje mycket bra! För äldre barn är det en utmanande uppgift att spänta småflisor och att öva på att tända med tändstål. 

I Månadens äventyr i februari står just eldskola på programmet. Boka in både dig och barnen eller ta med dig vännerna ut på ett härligt näräventyr. Frisk luft, nya erfarenheter och en guldkant på vardagen blir grädde på moset.