I termosen

20150301_072336.jpg

Varm dryck från termosen smakar lika bra oavsett om man ligger yrvaken i ett vindskydd med gosedjuret tätt intill kroppen eller är på utflykt utanför knuten. Lika mysigt som det kan vara att göra upp eld eller plocka fram stormköket så är det ibland skönt att ha drycken färdig med sig hemifrån. 

Förutom klassikerna blåbärssoppa, nyponsoppa, varm choklad och kaffe så finns det massor av smaker att variera med. Rena rama lördagsgodiset blir det med varm mjölk som man häller glassås från flaska i (testa gärna polkagris, nougat eller varje inte lakrits?). Såsen löser sig lätt i den varma mjölken och det behövs inte mycket sås för att ge mjölken en ljuvlig smak. För lite vuxnare smak är chailatte en höjdare. Brygg starkt chaite, blanda med varm mjölk och eventuellt lite socker av valfri sort. Givetvis går det lika bra att helt lämna de mjölkbaserade dryckerna (din termos luktar definitivt bättre efteråt som bonus). En härlig variant på ingefärsdryck är kombinationen ingefära, mynta och citron. Koka upp ett par deciliter vatten som sedan får dra minst 15 minuter med en rejäl mängd riven, färsk ingefära och ett par kvistar färsk mynta. Sila av och häll sedan i citronsaft, en liten nypa salt och eventuellt lite socker om så önskas. Vill du ha drycken varmare är det bara att värma den varsamt igen. 

För att hålla termosen fräsch till nästa användning är det bra att diska ur den så fort man kommer hem från utflykten. Korkar helt utan snäpp- och vridfunktioner, som är helt solida, är att föredra för termosar som ska innehålla annat än vatten. Då slipper man svårdiskade smådelar och kan enklare få hela termosen riktigt ren.