Mer än bara korv

20170519_185659.jpg

Att samlas runt en öppen eld och njuta av lagad mat tillsammans blir så mycket gemytligare om man kommer bortom korv med bröd, senap och ketchup. Korven är en klassiker, men står ofta i vägen för minst lika enkla och mer kulinariska upplevelser för stora som små. Med enkla medel går det också att anpassa utemåltiderna till allergiker, sparsmakade och specialdieter. Utemat ska helst vara enkel, mättande och smakrik. 

Med en stekhäll går det såklart att tillaga allt mellan himmel och jord. Vill man inte släpa med sig något så tungt på utflykten finns det mindre och smidigare alternativ. Att laga våfflor brukar uppskattas mycket och dessa kan såklart göras i klassisk tappning eller i matigare varianter. En annan hit är laga varma mackor i smörgåsjärnet. Bygg ihop dubbelmackor med mycket fyllning hemma och tillaga dem i järnet över elden. Både våffeljärn och smörgåsjärn finns i välsorterade friluftsbutiker. Falafel går att trä på pinnar och grilla om man inte har tillgång till ett galler. Stoppa falafeln i pitabröd eller små mjuka tacobåtar och servera grönsaker och vitlökssås till. 

Med en stor termos kokande vatten i ryggsäcken går det också utmärkt att göra sin egen glasnudelsoppa vid brasan. Det bästa med soppan är var och en kan hälla i sina egna ingredienser.

20171005_125436.jpg

Fördela glasnudlar i skålar och slå på det heta vattnet. Medan nudlarna drar kan var och en fylla på sina egna tillbehör. Granatäpple, tärnad avokado, jordnötter, kokos, majs, mango och bönor är exempel på goda ingredienser. Smaksätt med sambal oelek, sesamolja eller buljong.