På tunn is

20170204_093257.jpg

Att susa fram över isen på ett par långfärdsskridskor är ren och skär njutning. De senaste vintrarna har temperaturerna inte varit så låga under längre perioder att säsongen blivit så lång, men med rätt sällskap och utrustning går det oftast att få till ett par åk per vinter. 

I dagarna varnar räddningstjänsten för svaga isar i södra Sverige. Alla aktiviteter på eller i vatten ska man ha respekt för. Väl förberedd så går det att undvika missöden. Att ta sällskap av en eller flera skridskoåkare är viktigt, åk inte ut på isen ensam. I södra Sverige finns sällskapet Långfärdsskrinnarna i Sydöst som erbjuder såväl israpporter som åksällskap på de flesta vatten i söder. Även många av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar erbjuder prova på-turer och åksällskap. Kanske har du också någon kunnig skridskoåkare i din bekantskapskrets du kan slå följe med.

Antagligen finns det även de i kompisgänget som har en hel del utrustning i gömmorna. För att ge sig ut på isen krävs skridskor, kängor, rejäla kläder, isdubbar, ispik, visselpipa och ryggsäck med extrakläder. Extra energi, vätska samt mobiltelefon är såklart också bra att ha. Spring inte och köp allt du inte behöver utan hör dig istället för om du kan låna. Det ska helst inte behöva kosta en förmögenhet att komma ut i naturen. Nästa gång kanske det är du som sitter på grejer som kompisen behöver! En komplett lista och hjälp på vägen utrustningsmässigt bjuder Svenska Skridskoförbundet på. Mer fakta om is och issäkerhet hittar du hos Svenska Livräddningssällskapet. God tur!

DSC01751.JPG

Barn och brasor

20.jpg

Bland det tråkigaste som finns när man är ute i naturen med barn är att behöva förmana dem. Elden är varm! Kniven är vass! Gå inte för nära vattnet! Det kan nästan kännas som att barnen är mer begränsade utomhus än inomhus när vi vuxna ständigt ser faror framför oss. Ett mycket bra sätt att komma runt tillsägelser och oro är att istället lära barnen mer om till exempel knivar, eld och vatten. I vår familj har vi som regel att man måste sitta ner på säkert avstånd från andra för att få använda kniv. Det krävs också att barnet på förhand har dubbelkollat så att första hjälpen-utrustningen är med. Sedan är det fritt fram att hjälpa till att spänta ved till brasan. 

Just att göra upp eld är något som barn ofta tycker är roligt att få hjälpa till med och de flesta momenten sköter de alldeles ypperligt på egen hand. I själva tändögonblicket är det såklart viktigt att en vuxen är med och har ett öga på vad som händer.

Istället för att släpa med sig en stor fogsvans ut i naturen, som dessutom är svår för barnen att hantera, är en mindre japansåg ett utmärkt redskap. Dess tunna blad gör risken mindre för att den fastnar i vedträet och det behövs heller inte så mycket kraft från barnet för att skjuta den mindre sågen fram och tillbaks.

Skippa gärna tändvätskan och ge er istället ut på en extra utflykt i närområdet tillsammans för att samla in torrt knaster från granar eller torr näver från björk. Ett riktigt partytrick är att smyga med några nachos från fredagsmyset i ryggsäcken och använda dem som tändhjälp. De brinner till barnens stora glädje mycket bra! För äldre barn är det en utmanande uppgift att spänta småflisor och att öva på att tända med tändstål. 

I Månadens äventyr i februari står just eldskola på programmet. Boka in både dig och barnen eller ta med dig vännerna ut på ett härligt näräventyr. Frisk luft, nya erfarenheter och en guldkant på vardagen blir grädde på moset. 

I termosen

20150301_072336.jpg

Varm dryck från termosen smakar lika bra oavsett om man ligger yrvaken i ett vindskydd med gosedjuret tätt intill kroppen eller är på utflykt utanför knuten. Lika mysigt som det kan vara att göra upp eld eller plocka fram stormköket så är det ibland skönt att ha drycken färdig med sig hemifrån. 

Förutom klassikerna blåbärssoppa, nyponsoppa, varm choklad och kaffe så finns det massor av smaker att variera med. Rena rama lördagsgodiset blir det med varm mjölk som man häller glassås från flaska i (testa gärna polkagris, nougat eller varje inte lakrits?). Såsen löser sig lätt i den varma mjölken och det behövs inte mycket sås för att ge mjölken en ljuvlig smak. För lite vuxnare smak är chailatte en höjdare. Brygg starkt chaite, blanda med varm mjölk och eventuellt lite socker av valfri sort. Givetvis går det lika bra att helt lämna de mjölkbaserade dryckerna (din termos luktar definitivt bättre efteråt som bonus). En härlig variant på ingefärsdryck är kombinationen ingefära, mynta och citron. Koka upp ett par deciliter vatten som sedan får dra minst 15 minuter med en rejäl mängd riven, färsk ingefära och ett par kvistar färsk mynta. Sila av och häll sedan i citronsaft, en liten nypa salt och eventuellt lite socker om så önskas. Vill du ha drycken varmare är det bara att värma den varsamt igen. 

För att hålla termosen fräsch till nästa användning är det bra att diska ur den så fort man kommer hem från utflykten. Korkar helt utan snäpp- och vridfunktioner, som är helt solida, är att föredra för termosar som ska innehålla annat än vatten. Då slipper man svårdiskade smådelar och kan enklare få hela termosen riktigt ren. 

Isbowling

20121222_115453.jpg

Äntligen visar långtidsprognosen många minusgrader framöver! Visserligen försvinner kramsnön och möjligheten till snöfort och snöbollskrig, men istället finns det chans till hållbara längdspår och tjocka naturisar. Ett riktigt favoritprojekt för små som stora är att skapa sitt eget isbowlingspel att spela med hemma.

Klipp av toppen på ett gäng mjölkpaket och fyll dem med vatten och ställ ut utomhus över natten. Fyll även ett par vanliga ballonger till handbollsstorlek med vatten och lägg ut även dem. Dagen därpå är det bara att skala av mjölkpaketen och spräcka ballonger och vips har ni ett alldeles eget isbowlingspel att lattja med. Ställ upp klossarna i valfri formation, välj ett bra avstånd och sikta och skjut med iskloten. Försvåra spelet genom att ge minuspoäng för den som spräcker ett klot eller en kloss, då blir det en rejäl utmaning även för de vuxna. Ha så skoj!

Någon att hålla i handen

140216PEPUP_FJL128.JPG

Helt trygg, med någon att hålla i handen, i bekväm förvissning om att allt kommer att ordna sig. Just den känslan, som lyser i den lilla pojkens ansikte, vill vi alla åt när vi befinner oss ute i naturen. Att axlarna sjunker från öronen och att blicken kan lyftas för att njuta av allt i vår omgivning. Vår erfarenhet är att många upplever en känsla av att sakna kunskap eller erfarenhet för att just bli bekväm och känna sig trygg i naturen. De goda nyheterna är att man inte behöver vara någon superscout med en livstid av frilufsande i bagaget för att känna sig mer hemma i det fria. Några enkla knep om hur man klär sig bäst i kyla eller regn, vad som bör finnas med i ryggsäcken och vilken mat och energi som smakar bäst under bar himmel, är allt som behövs för att även den mest inbitne innesittare ska må gott utomhus. 

Tanken med bloggen är just denna, att dela tips och tricks och bra idéer med er alla utesugna. För inspiration utan information och kunskap gör ingen glad. Här får du någon att hålla i handen genom dina äventyr, en vän på vägen helt enkelt.

Gå in i skymningen

Höstkväll utan pannlampa.png

Ljuset är på väg tillbaka och inom bara ett par veckor är det ljust såväl till som från jobbet. Ett bra riktmärke brukar vara att det efter skolornas sportlov inte längre behövs lampa på cykeln för den som jobbar kontorstider. Passa på att njuta av mörkret så länge vi har det kvar för den här gången.

Ett riktigt härligt äventyr i det lilla är att "gå in i skymningen". Börja din promenad eller ditt träningspass strax före det börjar mörkna och fortsätt tills det blir så skumt att lampa eller gatubelysning verkligen, verkligen är nödvändigt. Ögonen kommer successivt att vänja sig vid den allt mörkare omgivningen och du kommer att röra dig som i din egen bubbla, omfamnad av mörker. Att ha pannlampan i fickan som reserv är bra, om turen drar ut på tiden, men utmana dig själv att våga lita på att ögonen och fötterna vet vart de ska. Precis som på bilden kan skogen eller omgivningen verka helt svart tills dess att man lyfter blicken och ser att himlen visst ger ljus ifrån sig en lång stund till. Det är en häftig upplevelse mellan dig och mörkret. Våga testa! Lämna gärna en kommentar och berätta för oss vad du tyckte. 

Mer än bara korv

20170519_185659.jpg

Att samlas runt en öppen eld och njuta av lagad mat tillsammans blir så mycket gemytligare om man kommer bortom korv med bröd, senap och ketchup. Korven är en klassiker, men står ofta i vägen för minst lika enkla och mer kulinariska upplevelser för stora som små. Med enkla medel går det också att anpassa utemåltiderna till allergiker, sparsmakade och specialdieter. Utemat ska helst vara enkel, mättande och smakrik. 

Med en stekhäll går det såklart att tillaga allt mellan himmel och jord. Vill man inte släpa med sig något så tungt på utflykten finns det mindre och smidigare alternativ. Att laga våfflor brukar uppskattas mycket och dessa kan såklart göras i klassisk tappning eller i matigare varianter. En annan hit är laga varma mackor i smörgåsjärnet. Bygg ihop dubbelmackor med mycket fyllning hemma och tillaga dem i järnet över elden. Både våffeljärn och smörgåsjärn finns i välsorterade friluftsbutiker. Falafel går att trä på pinnar och grilla om man inte har tillgång till ett galler. Stoppa falafeln i pitabröd eller små mjuka tacobåtar och servera grönsaker och vitlökssås till. 

Med en stor termos kokande vatten i ryggsäcken går det också utmärkt att göra sin egen glasnudelsoppa vid brasan. Det bästa med soppan är var och en kan hälla i sina egna ingredienser.

20171005_125436.jpg

Fördela glasnudlar i skålar och slå på det heta vattnet. Medan nudlarna drar kan var och en fylla på sina egna tillbehör. Granatäpple, tärnad avokado, jordnötter, kokos, majs, mango och bönor är exempel på goda ingredienser. Smaksätt med sambal oelek, sesamolja eller buljong.