Så skapas ett uteintresse

Bouldering Växjö

Jag får ofta höra att "jag skulle gärna vilja vara mer ute, men jag vet inte hur" eller "jag gillar ju att vara ute, men min partner är inte lika intresserad". Tro tusan att det är svårt att känna sig outdoorsy och friluftsig om man känner att tröskeln till utelivet är hög, eller att naturen känns skrämmande, obekväm eller ointressant. Givetvis måste inte alla vara naturälskande friluftsmänniskor, men OM man vill närma sig naturen ett steg eller två eller gärna vill få med sig en innemänniska, så kommer här mina bästa tips. 

Fuska, ta genvägar och muta Gör inte första turen till en överlevnadsövernattning! Det räcker med en kopp termoskaffe vid en vacker sjö med köpefika till. Ta bilen ända till parkeringen och hem igen. Precis som med barn kan man inte förvänta sig ett maraton första gången de springer, likaså behöver vi vänja oss vid det positiva i naturen så att axlarna får sjunka ner från öronen och vi börjar slappna av. Nästa utflykt kan bli en korvgrillning eller cykelpicknick, sedan en skogspromenad när det regnar och så vidare. Flytta långsamt gränsen för vad som är "acceptabelt uteliv" för en person som inte känner sig så bekväm utomhus. På vägen dit gäller det att ta alla till buds stående medel till sin hjälp. Ta med den egna kudden på tältövernattningen, käka på restaurang innan utflykten, bestäm er för hotellfrukost morgonen efter tältnatten, välj näräventyr framför långa strapatser. Kalla det glamping, friluftsfusk eller vad tusan du vill. Bara gört, kom ut och njut. 

Gör inneaktiviteter ute Netflix funkar lika bra på verandan efter att solen gått ner, en bra bok läser man lika väl på strandfilten som i soffan och fikat eller middagen smakar som godast under bar himmel. Alla uteaktiviteter måste inte innebära hög puls, långa sträckor eller komplicerad utrustning. Chilla, helt enkelt. 

Gå in Något av det bästa med att vara ute är att komma in! Planera redan innan ni ger er iväg något härligt ni ska göra efter det att ni kommit hem igen. Kanske en kopp varm choklad efter en kylslagen promenad, ett parti kortspel vid köksbordet efter ett dopp i sjön eller plockmat i soffan efter svampturen i skogen. Det bästa av båda världar, helt enkelt. Snart är till och med den största uteskeptikern en inbiten utflyktsmänniska!    

Det här med väder

Kajak kvällssol

De senaste dagarna har det varit typiskt vårväder med allt från blåst, regn, kyla och åska till milda temperaturer och dimma. För den som gillar att vara utomhus blir väderleken såklart av största vikt. Inte för att alla äventyr måste ske i strålande solsken utan för att det blir så mycket bättre om man är rätt förberedd. Idag delar jag med mig av mina bästa förberedelsetips på väderfronten.

Självklart är de nationella vädersajterna som SMHI, YR, DMI och FMI värdefulla informationskanaler. Särskilt för utflykter i kustbandet eller längs gränserna är våra grannländers väderprognoser såklart extra bra att kika på. Förutom vädret de närmaste dagarna brukar jag slänga ett öga på SMHI:s Varningar där det finns matnyttig information om brandrisk, vattenflöden, vindar och åska.  

Koll på solens upp- och nedgång där du befinner är också bra för att maximalt utnyttja dagsljuset (eller mörkret!). Det är särskilt bra när man planerar långt fram i tiden, då det är svårt att hålla i minnet under året. 

Många utomhusaktiviteter är faktiskt inte särskilt väderberoende, men just åska är något att vara försiktig med. På LightningMaps finns åskinformation i realtid. Väldigt praktiskt att ha koll på och spännande att följa ovädrets framfart dessutom. 

Varmt och blåsigt väder ger en större brandrisk i skog och mark. Detta är otroligt viktigt att ha koll på innan man gör upp eld. Det finns inget som heter "godkända eldstäder" eller tillåten eldning under ett eldningsförbud, det gäller alltid att elda med förstånd och försiktighet. Länsstyrelsen i ditt län har bra information om det aktuella läget, så här ser det ut i Kronoberg. Andra aktuella varningar som kan gälla för ditt område, väderrelaterade eller ej, följer du lätt via Krisinformation.se.

Väl förberedd kommer man långt!

Mer, roligare och bättre helt enkelt

Inbjudan till öppen föreläsning 4 maj.png

Fredagen den 4 maj är du bjuden på en öppen utomhusföreläsning i slottsparken utanför Teleborgs slott i Växjö. Föreläsningen går i after work-anda och är helt enkelt döpt till Mer, Roligare, Bättre. Den är en kickstart på våren med inspiration från två världar. Tina Börjesson från Shine by Thomasine och jag, Lisa Långström, kommer att föreläsa med utgångspunkt ur våra skilda kunskapsområden. Vi ger dig konkreta tips kring vilja, utveckling och förändring. Självklart bjuder vi även på snacks och en chans att mingla med andra. 

Anmäl dig och din kollega eller vän senast den 30 april via mail till hello@pepup.se. Välkommen!

 

Nu grönskar det

Nässlor

Äntligen börjar träden knoppas och grönskan att spira. Efter den långa vintern känns varje grön nyans som en gåva. Själv tycker jag särskilt mycket om när kirskålen och nässlorna skjuter små skott ur jorden. Då kan äntligen ogräspaj och nässelpesto komma tillbaks på menyn! 

En ogräspaj gör man enkelt av ett grövre pajskal som fylls med kirskål, nässlor, ruccola eller andra ätbara gröna grödor. Stek dem gärna lite hastigt i stekpanna för att minska volymen och göra dem mjuka. Släng i valnötter och getost tillsammans med mjölk, ägg och ost och grädda i ugnen. Servera kall eller varm med lite ringlad honung över. 

Mitt favoritrecept på nässelpesto är inspirerat av Pickipicki och är busenkelt att svänga ihop:

  • 5 dl nässlor
  • 3/4 dl olja
  • 1 dl sötmandel
  • Ett par vitlöksklyftor
  • en större bit Västerbottenost

Förväll nässlorna snabbt och mixa sedan samtliga ingredienser. Servera peston till pasta, som tillbehör till grillat, till osten på ostbrickan eller njut av den helt enkelt som den är. Extra gott smakar hemlagad mat som delvis är hämtad ur trädgården! 

Den viktiga sprutan

Neuroborrelios barn

I juli 2014 var högsommaren i full blom. En liten pojke, då knappa fyra år, ville helt plötsligt inte längre sitta med vid matbordet utan hellre ligga i soffan. Han var trött, sa han. Den vanliga energin var som bortblåst. Ett par dagar senare ville han inte heller äta glass eller dricka läsk, de sista alternativen längst ner på listan när oroliga föräldrar ville få i barnet mat och dryck. För att se sig om vred han hela kroppen istället för bara huvudet, som om nacken stelnat. Kanske berodde det bara på värmen tänkte vi föräldrar, som inte vill vara sjåpiga. Men när vi lade ihop symptomen och inte visste vad vi hade med att göra blev det ändå ett samtal till 1177.

Neuroborrelios

Ett par timmar senare fick vi komma till barnakuten i Växjö och dagen efter gjordes ett ryggmärgsvätskeprov som konstaterade neuroborrelios, borrelia i nervsystemet. Tio dagar på sjukhuset med intravenös antibiotika gjorde susen. Tack och lov fick sonen inga bestående men efter sjukdomen, men för oss blev det ett rejält uppvaknande. Det är ju så hälsosamt att vara ute i naturen, inte ska man väl bli sjuk på kuppen?

Borrelia kan man tyvärr inte vaccinera sig mot, men TBE (fästingburen hjärninflammation), med emellanåt långt värre konsekvenser, går det i alla fall att göra något åt. En spruta dag 0, en efter tre månader, sedan efter två år och därefter vart femte år - visst kan det kännas mycket och krångligt och mer att komma ihåg i en redan full vardag. Dessutom kostar det pengar! Men gillar du som vi att vara ute i skog och mark, ta familjen under armen och se till att vaccinera er hela bunten redan idag. Som en bonus kan man få såhär flashiga gnuggisar, om man har riktig tur. 

TBE vaccination

Uppdatera äggjakten

Påskägg.jpg

"Fågel, fisk eller mittemellan?" var den vanliga frågan när man letat ihjäl sig efter påskägget i trädgården och fortfarande inte kunde hitta det. Visst är det nästan lika spännande för vuxna som för barn med den årliga påskäggsjakten. Äldre och yngre har mycket att lära av varandra och kanske inte minst i fråga om digitalt och analogt. Uppgradera påskäggsjakten en smula och få med hela släkten på tåget.

En skattkarta är rolig att följa och det är spännande att kunna läsa en karta. Använd gärna ett riktigt kartunderlag (istället för en hemritad karta) och göm skatten lite längre bort. Det blir en fin utflykt för alla som går med. Ett tips är att använda kartlagret Friluft på hitta.se eller Lantmäteriets Terrängkartan som kartunderlag. Kartritaren får givetvis gå med och guida längs vägen. 

Att hitta en GPS-punkt är den digitala versionen av skattkartan ovan. Göm skatten ute i naturen. Innehåller ägget något ätbart är det bra att göra det inbrottssäkert för smådjur genom att lägga det i en plastpåse eller liknande. Ta sedan en GPS-punkt när du står vid skatten, använd en gps-app och skicka koordinaten till skattletarens mobiltelefon via mail eller sms. Du kan såklart gömma flera ägg och skicka flera koordinater till olika skattletare. Med hjälp av gps-punkten och mobilens kartfunktion hittar skattletarna sedan fram till ägget. Göm gärna äggen lite svårare med den digitala metoden, kanske uppe i ett träd, i en tunnel eller mellan större stenar.

Låt släkten samarbeta och göra skattjakter åt varandra - de äldre får skapa kartor men leta digitalt och de yngre får skapa digitala jakter men leta med skattkarta. Ett par nya erfarenheter gör säkert att påskägget smakar extra gott efteråt!

Tid över

Mountainbike Notteryd.jpg

Så sitter du där igen och ser alla andras äventyr på sociala medier. Träningsbilder, utflyktsbilder och stora som små upplevelser. Hur hinner de egentligen? Har inte alla andra också jobb och mängder med åtaganden? Troligen! I vår familj är vi två vuxna med intresse för uthållighetsidrottande, tidskrävande intressen som inte kan sno all tid från arbete och familjeliv. Men med några enkla knep har vi lyckats frigöra mer tid till det vi tycker är roligt, både på egen hand och tillsammans som familj.

Organisera dig. Ibland känns det som att tiden man ägnar åt att plocka ihop matsäck, leta fram cykelprylar eller hitta skalplagg är oändligt mycket längre än den faktiska tiden för träning och upptäcktsfärder. Håll därför bättre koll på det du behöver oftast, för att minimera ställtiden. Ordna en låda för träningsgrejer eller utflyktssaker och stoppa tillbaks dem där igen när du kommer hem. Det kan vara pannlampan, pulsklockan, reflexvästen, vätskebältet eller buffen. Allt på ett ställe så kommer du fortare iväg och får mer tid ute. 

Vänd på dygnet. Vanemänniskor är vi allihopa och det känns oftast helt naturligt att göra saker i samma ordning som vi alltid gjort det. Men att vara iväg tre kvällar i veckan eller båda dagarna på helgen kanske inte är så uppskattat hos övriga familjen. Ett bra sätt att få till fyra tillfällen för äventyr eller träning är se till så att olika delar av ditt liv drabbas: Testa med en morgon, en lunch, en kväll och en gång på helgen varje vecka. Helt plötsligt är du fyra tillfällen rikare utan att egentligen ha ruckat på så många scheman. 

Välj noga. Många gånger går det utmärkt att kombinera flera familjemedlemmars intressen på en och samma plats. Vill barnen till simhallen passar det utmärkt att ta en sväng i motionsbassängen när ni ändå är där. Vill någon ta en shoppingtur kanske det finns en mountainbikeslinga alldeles i närheten. Efter släktkalaset när kroppen har gott om energi passar det finfint att springa hem medan övriga åker bil. Utanför innebandyhallen kanske det finns en kanonfin skogsdunge och grillplats. Det finns alltid tid och möjlighet för träning eller äventyr om man vänder och vrider på tankarna. 

Tacka ja. Det viktigaste av allt när det gäller att förgylla livet är att tacka ja lite oftare. Helst innan du kommer på att du har tvättid, egentligen borde köpa mjölk eller att det kommit en ny serie på Netflix. Säg ja när barnen frågar om ni kan tälta i trädgården (le och gör det fast du inte vill, du kommer att tacka dig själv efteråt), säg ja när kompisen frågar om du ska med och åka skidor (det gör inget att du inte åkt sedan friluftsdagen i skolan), säg ja till korvgrillning, pulkaåkning, hundpromenader och stjärnskådning. Stort som smått, de blir alla små upplevelsepusselbitar i ett rikt liv. Och skiten i hörnen väntar på dig när du kommer hem igen, det finns tid för den senare.  

Barn i naturen

Med hopp om våren

Äppelkvist.png

Snön yr ner utanför fönstret och vinden biter riktigt kallt idag. Plötsligt kommer man på sig själv med att fundera om det verkligen brukar vara såhär i slutet av mars? För ett par år sedan åkte jag längdskidor utanför knuten den 2 april, året senare var det mer än 20 grader varmt och strålande sol vid den här tiden. Nästa vecka visar långtidsprognosen på töväder och nordanvinden lär bytas mot ett par rejält slaskiga dagar. Jag tror inte jag är den enda som längtar efter barnmark och ljumma vindar vid det här laget? 

För att hjälpa vårkänslan på traven är det underbart att ta in knopparna från trädgården och låta dem slå ut i rumsvärmen. På bilden ovan är det en vacker äppelkvist som slagit ut. Nedanför är det björk och sälg som fått lite hjälp på traven. Även syren och körsbär är väldigt vackra att ta in för att låta knopparna slå ut. Träd som redan nu har feta knoppar kommer snabbt att bli vackra vårmotiv inne på köksbordet.

20180316_131426.jpg

Redan nu planerar jag in en förmiddagsfika med mig själv mot en solig husvägg i nästa vecka. Nu kommer den snart, våren. Trevlig helg! 

Vinterpicknick

P3130021.JPG

Vårvintern börjar gå mot sitt slut och dagarna som kommer kan mycket väl vara de sista (åtminstone i södra Sverige) för längdskidåkning, pulka, skridskor och isfiske. Perfekt läge att göra en sista vinterpicknick, helt enkelt!

Vi på PepUp älskar ju utomhusmatlagning över öppen eld, men det är minst lika härligt att ta med sig picknicken färdig hemifrån och kliva utanför dörren utan mer än en ryggsäck på ryggen. Fyll termosen med något av tipsen här och släng ner ett par wraps och lite frukt i väskan så kan turen starta. Kom ihåg skräppåse, hushållspapper och vattenflaska också. 

En riktig picknickfavorit är att gröpa ur inkråmet i ett halverat ciabattabröd och fylla på med gott om brieost, salami, pesto och grillade kronärtskockor. En annan goding är att göra en wrap med linsröra på färskost, soltorkad tomat, avjar relish, rivet apelsinskal, rosmarin och såklart röda linser. Röran går alldeles utmärkt att kombinera med fetaost eller grillad kyckling. Ett par salladsblad närmast wrapen gör att den håller sig pigg längre.

Kom ihåg att de bästa turerna är de som blir av! Tryter orken så kommer man minst lika långt på Mariekex och kranvatten. 

  

Luncha ute

20150314_133220.jpg

Idag har vårvintern visat sig från sin bästa sida här i södra Sverige och hoppet om ett säsongsskifte växer. I lä mot en solvarm husvägg kan man både ta av sig mössan och knäppa upp jackan. 

Tillhör du kategorin människor som inte lyriskt pratar skidresor och Vasalopp såhär års, utan snarare längtar frenetiskt efter våren, så finns det ett par tricks att ta till för att skynda på den. Ett toppenknep är att luncha ute. Nu behöver du inte göra upp eld eller krångla till det för att få ett par minuter i solen mitt på dagen. Nej, luncha ute även på arbetsdagarna! På med jackan och ta matlådan under armen. Traska till en fin plats där temperaturen känns behaglig och mumsa på matsäcken i friska luften. Lyssna på fåglarnas kvitter, se snön smälta och känn hur våren väntar precis runt hörnet. 

Perfekta matlåderätter att äta ute är sådana som kan ätas med en hand (med eller utan bestick). Då slipper du leta rätt på både bord och stol och klarar dig med en härlig sittplats. Wraps, sallader, matiga mackor, soppor och grytor står högt i kurs. Och du....kom ihåg efterrätten! 

Det luktar rök

Jägaregap.jpg

Under februari månad har PepUp haft eldskola som Månadens Äventyr. Något vi ofta får höra när eld kommer på tal är att kläderna luktar så mycket rök efter att man njutit vid en brasa. Röken sätter sig lätt i kläderna och ytterplagg som man helst inte vill kasta i tvättmaskinen kan lukta ett bra tag efteråt. Oftast räcker det dock gott att hänga ut plaggen på vädring en dag eller två. Skaljackor kan man spola av med ljummet vatten i duschen, på både in- och utsidan, så är röklukten borta när jackan torkat. Detta funkar också bra för att få bort svett eller lera är man tränat i en skaljacka.

Plagg i dun, syntetdun, polyester eller nylon är lättantändliga och kan ibland få mindre hål om en eldloppa satt sig i plagget. På fleece och softshell brukar de små hålen smälta i kanterna och knappt behöva lagas, men i dun och syntetdun är det viktigt att sätta en lagningslapp för att stoppningen inte ska smita. Det finns praktiska, genomskinliga klisterlappar att köpa i friluftsbutiker som man enkelt lagar ytterplagg och sovsäckar med. Även skaljackor och regnbyxor som helst ska hålla helt tätt kan vara bra att laga med lagningslappar, även om de bara fått små hål.

För att undvika brännhål på kläderna är det bra att tänka på vilket plagg man använder ytterst när man står vid en eld. Plagg av ull är generellt sett ett bra val. Särskilt ska man tänka på vilka plagg barnen som är vid elden har på sig, då de gärna kommer extra nära den varma brasan. Fleece och dun kan med fördel skyddas av en rejälare vinterjacka eller ett ylleplagg.

Under mars månad fokuserar vi på utematlagning med smaskig picknickmat som alla gillar. Inte en korv med bröd i sikte på Månadens Äventyr den här gången!

En miniguide till mörkerlöpning på stig

Bunn Night Race.jpg

Att springa på stig är en riktig fullträff för den som gillar såväl löpning som naturen. Att springa i skogen är att komma så nära naturen det bara går. Känna stigen under fötterna, skogens ljud i öronen, dofterna i näsan och lugnet i hela kroppen som infinner sig när man har ”löparbanan” praktiskt taget för sig själv. Ännu häftigare är såklart att springa stig i mörker! I skenet av pannlampan hålls hjärnan fullt upptagen med att fokusera på stegisättningen och hinner inte låta tankarna irra iväg. Den lilla ljuskällan bidrar till att fartkänslan ökar vilket är en mycket angenäm upplevelse för oss som i vanliga fall inte är särskilt kvicka. Med ett par tips på vägen blir din mörkerlöpning än härligare.

För det första är det en bra idé att korta ner steglängden en aning tills du hunnit bli säker på foten även i mörker. Rötter, stenar och pinnar du inte riktigt skymtat kan ställa till det rejält om du har hög fart och långa kliv. Ta hellre det säkra före det osäkra tills fötterna hittat rätt.

Precis som för den som nyss lärt sig crawla kan löpning med pannlampa kännas som att det gör dig yr. Det guppande ljusskenet kan lätt bidra till yrselkänslan vilket i sin tur kan påverka balansen. Precis som med crawlandet är det såklart mycket en vanesak. Att hålla blicken lite längre fram på stigen där kontrasterna är mindre skarpa är en god idé. Det är också bra att se över hur pannlampan sitter på huvudet, kanske funkar det bättre att placera den högre upp eller längre ner. Prova dig fram och se till att den sitter åt ordentligt för att minska gupprisken.

Som vanligt är det A och O att alltid tala om för någon ungefär var man tänkt springa och när man tänkt sig att komma tillbaka. Ta gärna till lite extra i tidsuppskattningen så att du har utrymme för en extrasväng innan någon börjar oroa sig. Ibland får man ju feeling! Extrabatterier till lampan, en mobiltelefon och en reflexväst (ja, även i skogen) är en bra idé att inkludera i utrustningen.

Sist men inte minst, njut av skogen om kvällen (passa på nu innan kvällarna åter bli ljusa!), av ensamheten och av närheten till naturen.

På tunn is

20170204_093257.jpg

Att susa fram över isen på ett par långfärdsskridskor är ren och skär njutning. De senaste vintrarna har temperaturerna inte varit så låga under längre perioder att säsongen blivit så lång, men med rätt sällskap och utrustning går det oftast att få till ett par åk per vinter. 

I dagarna varnar räddningstjänsten för svaga isar i södra Sverige. Alla aktiviteter på eller i vatten ska man ha respekt för. Väl förberedd så går det att undvika missöden. Att ta sällskap av en eller flera skridskoåkare är viktigt, åk inte ut på isen ensam. I södra Sverige finns sällskapet Långfärdsskrinnarna i Sydöst som erbjuder såväl israpporter som åksällskap på de flesta vatten i söder. Även många av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar erbjuder prova på-turer och åksällskap. Kanske har du också någon kunnig skridskoåkare i din bekantskapskrets du kan slå följe med.

Antagligen finns det även de i kompisgänget som har en hel del utrustning i gömmorna. För att ge sig ut på isen krävs skridskor, kängor, rejäla kläder, isdubbar, ispik, visselpipa och ryggsäck med extrakläder. Extra energi, vätska samt mobiltelefon är såklart också bra att ha. Spring inte och köp allt du inte behöver utan hör dig istället för om du kan låna. Det ska helst inte behöva kosta en förmögenhet att komma ut i naturen. Nästa gång kanske det är du som sitter på grejer som kompisen behöver! En komplett lista och hjälp på vägen utrustningsmässigt bjuder Svenska Skridskoförbundet på. Mer fakta om is och issäkerhet hittar du hos Svenska Livräddningssällskapet. God tur!

DSC01751.JPG

Barn och brasor

20.jpg

Bland det tråkigaste som finns när man är ute i naturen med barn är att behöva förmana dem. Elden är varm! Kniven är vass! Gå inte för nära vattnet! Det kan nästan kännas som att barnen är mer begränsade utomhus än inomhus när vi vuxna ständigt ser faror framför oss. Ett mycket bra sätt att komma runt tillsägelser och oro är att istället lära barnen mer om till exempel knivar, eld och vatten. I vår familj har vi som regel att man måste sitta ner på säkert avstånd från andra för att få använda kniv. Det krävs också att barnet på förhand har dubbelkollat så att första hjälpen-utrustningen är med. Sedan är det fritt fram att hjälpa till att spänta ved till brasan. 

Just att göra upp eld är något som barn ofta tycker är roligt att få hjälpa till med och de flesta momenten sköter de alldeles ypperligt på egen hand. I själva tändögonblicket är det såklart viktigt att en vuxen är med och har ett öga på vad som händer.

Istället för att släpa med sig en stor fogsvans ut i naturen, som dessutom är svår för barnen att hantera, är en mindre japansåg ett utmärkt redskap. Dess tunna blad gör risken mindre för att den fastnar i vedträet och det behövs heller inte så mycket kraft från barnet för att skjuta den mindre sågen fram och tillbaks.

Skippa gärna tändvätskan och ge er istället ut på en extra utflykt i närområdet tillsammans för att samla in torrt knaster från granar eller torr näver från björk. Ett riktigt partytrick är att smyga med några nachos från fredagsmyset i ryggsäcken och använda dem som tändhjälp. De brinner till barnens stora glädje mycket bra! För äldre barn är det en utmanande uppgift att spänta småflisor och att öva på att tända med tändstål. 

I Månadens äventyr i februari står just eldskola på programmet. Boka in både dig och barnen eller ta med dig vännerna ut på ett härligt näräventyr. Frisk luft, nya erfarenheter och en guldkant på vardagen blir grädde på moset. 

I termosen

20150301_072336.jpg

Varm dryck från termosen smakar lika bra oavsett om man ligger yrvaken i ett vindskydd med gosedjuret tätt intill kroppen eller är på utflykt utanför knuten. Lika mysigt som det kan vara att göra upp eld eller plocka fram stormköket så är det ibland skönt att ha drycken färdig med sig hemifrån. 

Förutom klassikerna blåbärssoppa, nyponsoppa, varm choklad och kaffe så finns det massor av smaker att variera med. Rena rama lördagsgodiset blir det med varm mjölk som man häller glassås från flaska i (testa gärna polkagris, nougat eller varje inte lakrits?). Såsen löser sig lätt i den varma mjölken och det behövs inte mycket sås för att ge mjölken en ljuvlig smak. För lite vuxnare smak är chailatte en höjdare. Brygg starkt chaite, blanda med varm mjölk och eventuellt lite socker av valfri sort. Givetvis går det lika bra att helt lämna de mjölkbaserade dryckerna (din termos luktar definitivt bättre efteråt som bonus). En härlig variant på ingefärsdryck är kombinationen ingefära, mynta och citron. Koka upp ett par deciliter vatten som sedan får dra minst 15 minuter med en rejäl mängd riven, färsk ingefära och ett par kvistar färsk mynta. Sila av och häll sedan i citronsaft, en liten nypa salt och eventuellt lite socker om så önskas. Vill du ha drycken varmare är det bara att värma den varsamt igen. 

För att hålla termosen fräsch till nästa användning är det bra att diska ur den så fort man kommer hem från utflykten. Korkar helt utan snäpp- och vridfunktioner, som är helt solida, är att föredra för termosar som ska innehålla annat än vatten. Då slipper man svårdiskade smådelar och kan enklare få hela termosen riktigt ren. 

Isbowling

20121222_115453.jpg

Äntligen visar långtidsprognosen många minusgrader framöver! Visserligen försvinner kramsnön och möjligheten till snöfort och snöbollskrig, men istället finns det chans till hållbara längdspår och tjocka naturisar. Ett riktigt favoritprojekt för små som stora är att skapa sitt eget isbowlingspel att spela med hemma.

Klipp av toppen på ett gäng mjölkpaket och fyll dem med vatten och ställ ut utomhus över natten. Fyll även ett par vanliga ballonger till handbollsstorlek med vatten och lägg ut även dem. Dagen därpå är det bara att skala av mjölkpaketen och spräcka ballonger och vips har ni ett alldeles eget isbowlingspel att lattja med. Ställ upp klossarna i valfri formation, välj ett bra avstånd och sikta och skjut med iskloten. Försvåra spelet genom att ge minuspoäng för den som spräcker ett klot eller en kloss, då blir det en rejäl utmaning även för de vuxna. Ha så skoj!

Någon att hålla i handen

140216PEPUP_FJL128.JPG

Helt trygg, med någon att hålla i handen, i bekväm förvissning om att allt kommer att ordna sig. Just den känslan, som lyser i den lilla pojkens ansikte, vill vi alla åt när vi befinner oss ute i naturen. Att axlarna sjunker från öronen och att blicken kan lyftas för att njuta av allt i vår omgivning. Vår erfarenhet är att många upplever en känsla av att sakna kunskap eller erfarenhet för att just bli bekväm och känna sig trygg i naturen. De goda nyheterna är att man inte behöver vara någon superscout med en livstid av frilufsande i bagaget för att känna sig mer hemma i det fria. Några enkla knep om hur man klär sig bäst i kyla eller regn, vad som bör finnas med i ryggsäcken och vilken mat och energi som smakar bäst under bar himmel, är allt som behövs för att även den mest inbitne innesittare ska må gott utomhus. 

Tanken med bloggen är just denna, att dela tips och tricks och bra idéer med er alla utesugna. För inspiration utan information och kunskap gör ingen glad. Här får du någon att hålla i handen genom dina äventyr, en vän på vägen helt enkelt.

Gå in i skymningen

Höstkväll utan pannlampa.png

Ljuset är på väg tillbaka och inom bara ett par veckor är det ljust såväl till som från jobbet. Ett bra riktmärke brukar vara att det efter skolornas sportlov inte längre behövs lampa på cykeln för den som jobbar kontorstider. Passa på att njuta av mörkret så länge vi har det kvar för den här gången.

Ett riktigt härligt äventyr i det lilla är att "gå in i skymningen". Börja din promenad eller ditt träningspass strax före det börjar mörkna och fortsätt tills det blir så skumt att lampa eller gatubelysning verkligen, verkligen är nödvändigt. Ögonen kommer successivt att vänja sig vid den allt mörkare omgivningen och du kommer att röra dig som i din egen bubbla, omfamnad av mörker. Att ha pannlampan i fickan som reserv är bra, om turen drar ut på tiden, men utmana dig själv att våga lita på att ögonen och fötterna vet vart de ska. Precis som på bilden kan skogen eller omgivningen verka helt svart tills dess att man lyfter blicken och ser att himlen visst ger ljus ifrån sig en lång stund till. Det är en häftig upplevelse mellan dig och mörkret. Våga testa! Lämna gärna en kommentar och berätta för oss vad du tyckte. 

Mer än bara korv

20170519_185659.jpg

Att samlas runt en öppen eld och njuta av lagad mat tillsammans blir så mycket gemytligare om man kommer bortom korv med bröd, senap och ketchup. Korven är en klassiker, men står ofta i vägen för minst lika enkla och mer kulinariska upplevelser för stora som små. Med enkla medel går det också att anpassa utemåltiderna till allergiker, sparsmakade och specialdieter. Utemat ska helst vara enkel, mättande och smakrik. 

Med en stekhäll går det såklart att tillaga allt mellan himmel och jord. Vill man inte släpa med sig något så tungt på utflykten finns det mindre och smidigare alternativ. Att laga våfflor brukar uppskattas mycket och dessa kan såklart göras i klassisk tappning eller i matigare varianter. En annan hit är laga varma mackor i smörgåsjärnet. Bygg ihop dubbelmackor med mycket fyllning hemma och tillaga dem i järnet över elden. Både våffeljärn och smörgåsjärn finns i välsorterade friluftsbutiker. Falafel går att trä på pinnar och grilla om man inte har tillgång till ett galler. Stoppa falafeln i pitabröd eller små mjuka tacobåtar och servera grönsaker och vitlökssås till. 

Med en stor termos kokande vatten i ryggsäcken går det också utmärkt att göra sin egen glasnudelsoppa vid brasan. Det bästa med soppan är var och en kan hälla i sina egna ingredienser.

20171005_125436.jpg

Fördela glasnudlar i skålar och slå på det heta vattnet. Medan nudlarna drar kan var och en fylla på sina egna tillbehör. Granatäpple, tärnad avokado, jordnötter, kokos, majs, mango och bönor är exempel på goda ingredienser. Smaksätt med sambal oelek, sesamolja eller buljong.